Kokeillako vai olla kokeilematta?

Moi ihmiset!

Viime päivinä on käsitelly julkisuudessa paljon työttömiä, jotka eivät halua työllistyä. Olen itsekin tällä hetkellä työtön, mutten kuulu työllistymishaluttomien joukkoon: Olen työtön, joka mielellään hyödyntää käytettävissä olevia vaihtoehtojaan työllistymisensä apuna.

Rekrytointi-, kehittämis- ja työvoimakoulutus. Opiskelu työttömyysetuudella. Työ- ja rekrytointikokeilu. 

Työttömälle on olemassa aika paljon erilaisia vaihtoehtoja, joita voi kokeilla ja hyödyntää, jos työnhaku ei meinaa tuottaa tulosta perinteisin keinoin. Tilanne tuntuu tosin olevan se, että TE-toimistokaan ei osaa oikein kertoa esimerkiksi siitä, mitä rekrytointikokeilu tarkoittaa, ja missä yhteydessä sitä voisi hyödyntää.

Ehkä olen naiivi, mutta itse näen nämä eri vaihtoehdot mahdollisuuksina, en uhkina. Uskon toki, että jotkut työnantajat saattavat käyttää mainitsemiani vaihtoehtoja väärin, mutta oletan, ettei uhka ole niin suuri, jos itse ehdotat vaikkapa työ- tai rekrytointikokeilua oma-aloitteisesti työnantajalle.

Olen itse aloittanut juuri tien, joka starttasi siitä, kun ehdotin (jo hakemuksessani) julkisessa haussa olleen työpaikan startiksi rekrytointikokeilua. Kerroin, että olen täysin valmis osoittamaan motivaationi, osaamiseni ja oppimiskykyni tämän maksimissaan kuukauden kestävän rekrytointikokeilun avulla.

En tiedä, vaikuttiko tämän asian maininta kuinka paljon valintaani, mutta oli miten oli, nyt olen rekrytointikokeilussa tällä työnantajalla. Vajaa kuukausi näyttää, johtaako tämä kokeilu työsopimukseen vai ei. Tietenkin tämä kuukausi tarjoaa minullekin hyvän tilaisuuden tutustua tehtävän lisäksi mahdollisen tulevan työpaikan ilmapiiriin ja kulttuuriin.

Jos olet työnhakija tai työnantajan edustaja, niin olisi hauska kuulla, että tiedätkö mikä rekrytointikokeilu on?

Kerro myös, jos olet ollut rekrytointikokeilussa tai teillä on ollut työpaikallanne joku rekrytointikokeilussa, miten meni, ja kuinka kävi?

Itse olen huomannut, ettei näitä vaihtoehtoja liikoja mainosteta eikä esitellä, parhaiten saa tietoa, kun on itse aktiivinen ja tonkii asioita. Minun mielestä olisi hienoa, kun näistä vaihtoehdoista kerrottaisiin ja puhuttaisiin enemmän. Ja heti työttömyyden alussa.

Minulle maksetaan tämän rekrytointikokeilun ajan täsmälleen samaa rahaa, kuin minulle maksettaisiin kotona istumisesta. Työnantaja ei siis maksa minulle palkkaa.

Silti minulle on helppo valinta, että tartunko tällaiseen rekrytointikokeiluun, vai olenko tarttumatta. Kuukausi on lyhyt aika, jos kokeilu johtaa työllistymiseen, niin hieno juttu, jos ei, niin sitten uusia matoja koukkuun. Mahdollisista tulevista hauista riippuen saatan mainita tämän rekrytointikokeilun uudelleenkin hauissani.

Jos joku luulee, että olen TE-toimiston työkokeiluun pakottama trolli, niin en ole.

Minulla on itse asiassa hemmetin monta ajatusta siitä, miten TE-toimisto voisi hoitaa hommansa paremmin. Mutta kun resurssit ovat mitä ovat, niin heidän suunnastaan on aika turha toivoa ”pelastusta” työttömyyteen.

Se on yksi syy, miksi kirjoitan tätä tekstiä. TE-toimisto ei kovin hyvin kykene edes esittelemään työttömille tarjolla olevia mahdollisuuksia, mutta itse näen, että heidän tarjoamassaan paletissa on ihan fiksujakin juttuja. Mutta olisi erinomaisen hienoa kuulla teidän muiden näkemyksiä ja kokemuksia.

Kokeiletko vai oletko kokeilematta?

Jos olet jo kokeillut (työ- tai rekrytointikokeilu), niin teitkö sen omasta aloitteestasi?

Miten kokeilussasi kävi?

Kertokaa mielipiteitänne ja kokemuksianne, niitä olisi todella mielenkiintoista kuulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *